Home Jens von Bustenskjold Oladalen: the film

TEGNESERIER UTENFOR RUTENE
BUSTENSKJOLD

Bustenskjold. Regi: Helge Lunde. Norge 1958. Manus: Helge Lunde, basert på Sigurd Lybecks og Anders Bjögaards tegneserie "Jens von Bustenskjold". Foto: Sverre Bergli. Musikk: Jolly Kramer-Johansen. Medv.: Leif Juster, Einar Vaage, Birger Lövaas, Liv Wilse, Kari Diesen m.fl. Utleie: NFI. 35 mm, s/hv, 1 t 34 min.

Den eneste filmatiseringen av en norsk tegneserie

I den avsidesliggende Oladalen bor småbrukeren Jens von Bustenskjold og en bråte andre originaler. Skal vi tro tegneserien "Jens von Bustenskjold" - skrevet av Sigurd Lybeck og tegnet av Anders Björ-gaard - hadde Oladalen landets höyeste tetthet av bygdetullinger. Selv om Bustenskjolds tankevirk-somhet holder et moderat turtall - eller kanskje nettopp derfor - er han en hyggelig og omgjengelig fyr. Som mange av de klassiske norske tegneseriene var "Jens von Bustenskjold" en lun bygdekomedie. Den ble trykt i Arbeidermagasinet og var rettet mot noe eldre lesere enn de fleste samtidige serier som "Smörbukk" og "Nils og Blåmann".

Seriens rike persongalleri og situasjonskomikk burde väre egnet for en filmfarse, noe Helge Lunde antageligvis håpet da han som manusforfatter og regissör laget filmen Bustenskjold. Sprellemannen Leif Juster spiller hovedrollen som Bustenskjold, og ellers finner vi Einar Waage som Plassbakk-kallen, Birger Lövaas som Bernt Skomaker og Kari Diesen som "enken på Sörby".

Filmen har gjenskapt den sjarmerende Oladalen. Bustenskjold er lei av pengeproblemer, og setter igang intens beilervirksomhet for å kunne gifte seg med dattera til den rike Sörby-enka. Enka misforstår imidlertid, og tror han vil fri til henne. Da hun etter atskillige forviklinger oppdager at han er ute etter dattera, sörger hun for en rask slutt på Bustenskjolds romantiske investeringer.

Da Bustenskjold senere får vite at han har arvet en million kroner, tar han sporenstreks sine svirebrödre med seg til Oslo, og filmen skildrer bygdeguttas fyllerangling i hovedstaden. Arven er selvsagt oppdiktet, og de blir sendt tilbake til Oladalen på statens regning.

Kritikerne var ikke overströmmende ved premieren 26. desember 1958. Knut W. Nordal skrev i Arbeiderbladet: "Helge Lunde som er filmens produsent og som dertil har ansvaret både for manuskript og regi, har tatt seg vann over hodet denne gangen. Manuskriptet er for svakt og filmen faller fra hverandre i löst sammentråklede scener. Manusforfatter og regissör har dertil konsentrert seg om den flateste situasjonskomikken. For å si det fort og brutalt: Det er hovedsakelig fjelebodlöyer av enkleste fabrikat og sidrompet humor denne filmen har å by på." Bustenskjold er buskis-humor med höy nostalgifaktor og kuriosaverdi.

mh

This text originally appeared at http://www.bgnett.no/bfk/h98/bustenskjold.html, but seems to have been taken down. We hope you do not mind us keeping it alive.