Krigen Krigsetterlatenskaper Krigen var farlig Evakueringen i Oladalen Koppangen og krigen Living with strangers Homecoming

I Hans Kristoffersens hus bodde 50 soldater. Det var et stort hus 18 m ganger 12 m. Soldatene sov på loftet. Tante Valla forteller at Bestemor og Bestefar fick flytte inn i stua. Der hadde de en liten ovn som de laget mat på. Tyskerne tok over kjøkkenet og det ble forbudt område for husets folk. I stua sov også Valborg og Håkon, de to yngste barna. Osvald og Herman fick dele et soverum i andre etasje. Bestefars yngste bror Oskar som også tok seg av de gamle foreldrene Kristoffer Hansen og svenske Berit delte huset med Bestefar. Oskars familie fick bruke et vindu som dør, ikke helt lett for den høggravide mamman og heller ikke for den eldre generasjonen. Kristoffer Hansen døde 1943.

Radioen

Alle visste at Oskar hadde behållt sin radio. Mens han var borte på Lofoten kom tyskerne for å gjøre razzia i alle hus for å lete etter bl.annet forbudte radioer. De fant ikke radioen, men denne razziaen gjorde Aminda redd. Man kunne bli skutt om man hadde ulovlige radioapparater. Hun ville forhindre at tyskerne fant radioen så om kvelden såg hun til at radioen ble senket midt på Koppangsbukta. Det var bare det at Kristoffer Jensa hadde satt kveitegarn der. Han fikk radioen på kveitegarnen.
Jeg visste ikke at man kunne fiske kveite midt i Koppangsbukta.

Evakuering av Koppangen

Da evakueringsmeddelandet kom så fick man et datum når man skulle være borte. På morgenen før de ga seg i vei så slaktet Bestefar en ku. Det gjorde de på potatislandet. Siden solgte han kua i Tromsø. De flyttet med to båter. Tante Valla husker at Bestemor farget et ullteppe som hun sydde til langbukser til Valborg når de skulle på havet. Halvdan Johansen fra Ersfjord (far til Åstas blivande mann, Bjørnar) transporterte de, men de hadde også med seg gamle "Skyssen". Med den reiste Bestefar, Osvald, Karsten og Herman. "Skyssen" hadde liten motor og behøvde slepes visse strekninger.

Hemkomsten

I Koppangen så sprengtes mine besteforeldres hus like før familien kom tilbake fra evakueringen, et missforstånd sas det. Koppangen var den enda bygd på vest-sidan av Lyngenfjorden som blev demolert av tyskerna.

Hans Kristoffersens hus
Så här så Hans Kristoffersens hus ut när familjen återvände från evakueringen.
 Dette bildet er tatt innover mot Skaidi sida. Bua vi ser bakom husruinene er Hans Kristoffersens bu. Når man inomhus gikk oppfor trappen til loftet i den lille bua så passerte man hyller som hang på veggen. Hyllene ble adskilt med tomme trådsneller tredd på hyssing. Jeg husker ikke hva som fantes på hyllene, men trådsnellene har jeg i tydeligt minne.

 

Hans Kristoffersens hus
Her har fotografen rettet kameraen mot fjellet.

Så småningom så sattes det opp en brakke hvor familien bodde i flere år. Vi besøkte jo våre besteforeldre i Koppangen nu og da og jeg husker at det kom frost gjennom veggene. Det er kaldt og jeg ligger i køyesengen. Når jeg skal snu meg så er dynetrekket frosset fast i veggen. Brakkevegggene var røysningsverk og ikke som riktige tømmervegger.

 

Aud i Oladalen
Updated 20140504