På land Indoors Outdoors Fjøset Møkk

Hon hade i princip hand om allt inomhusarbete. Det var en mycket stark kvinnlig domän som männen inte la sig i, eller kunde hantera.

Mjölken

Separator Kolv

Mjölken måste tas om hand vilket var ett tidskrävande arbete. Hon bar mjölkhinkarna på ett "börretre" upp och ned för backen varje morgon och kväll.

Mjölken skulle silas och sedan separeras. Det fanns 24 kolvar i separatoren som alla skulle tas isär och rengöras, efter varje använd gång. Hon gjorde ost, smör och grädde. Hon gjorde även römmekolla. En del av smöret såldes.

Klær og skor

Barnen skulle göras i ordning för skolan: hår skulle kammas och flätas, kläder göras i ordning och mat fixas. Min mor och yngre syster blev lindade som spädbarn vilket var ett mycket tidskrävande arbete. Detta gjordes för att barnen skulle få raka ben, det var något som alla gjorde.

WeavingHon vävde mattor till husets golv.

Skolläraren Tveit var på besök en dag och räknade 13 olika tyger, trasbitar som utgorde lindor, blöjor mm. En stor del av tiden användes då givetvis till tvätt av allt detta. All annan kläd- och linnetvätt var också hennes arbete.

När de större barnen var på skolan fanns småsyskonen hemma som skulle passas. Huset skulle också hållas städat och skurat.

Allt arbete med tillvaratagning av ullen gjordes av Bestemor. Det var hon som klippte ullen av fåren, och hon brukade växtfärga garnet.

Hon kardade och spann ullen till garn, som sedan stickades till sockor och vantar, vilka givetvis var mycket viktiga kläder. Mannens underkläder var också av ylle, långarmad tröja och byxor. Vidare sydde hon barnens och sina egna kläder.

Bestemor beredde huden från kor och får. Huderna användes för att göra komager, hemmaproducerade vinterskor, för båda barn och vuxna. Bestefar var fiskare.

Helene og Aud i Oladalen Updated 20100808

Kom og spis!

All mat lagades av Bestemor: frukost, middag, kaffet etc; maten till arbetarna som hjälpte till vid större arbeten, t ex skörden.

Some recipes from Oladalen

Opskrift på Lofotlefse

Omgangsmåte

Lunk melken og fløten, bland i melet alt sammen till en deig, gna deigen på bordet. Tilsett mel efter som det trengs. Klipp ut fra sekkepapir en rund leiv. Gør små runde evner. Kjevl ut tynt på papiret. Stekes bare på en side på ovn eller lefse takke.

Hverdags Vafler

Røren vispes till en tykk velling. Varm jernet godt. Smør det før stekning.

Smult ringer

Omgangsmåte

Pisk egg og sukker, ikke till eggedosis. Bland hjortetakk salt og kardemonne i melet og rør alt sammen i melken og de ferdig piskede egg. Ha løs deig - ikke seig. Kjevl ut till en lev, og stikk ut ringer. Kokes i smult.

Opskrift brødbakning

Skal gå to timer. Ta op, og låt gå litt til. Slå opp i pannen og slå på ovnen. Stekes en time eller litt mer - se selv.

Berlotte