Home Oladalen Drabeng Amandus Aud Berlotte Peder Olsa

Min egen historie

Jeg blev født året 1915 den 4. april på Drabeng i Lyngen i Troms fylke langt her i nord under høye fjell. Vel to år gammel flyttet min mor fra min fødeplass til et sted lenger ute, stedet heter Koppangen og ligger ved den vakre Lyngenfjorden.

Tja så blev jeg boende der til jeg var 23 år, giftet meg og flyttet tilbake til Drabeng til en liten dal som heter Oladalen, jeg ble nybrottskone, dyrket, pløyet og sådde ny bråttseng. Året var 1939 vi startet her.- Det var hårde år, med mye slit ute og inne i hus og fjøs med dyr og nyrydding av åker og eng. Men vi var friske og unge jeg og min mann, med godt humør og pågangsmot gikk livet sin gang.

Årene gikk, vi slet tungt fra den tidlig morgen til langt på kveld, vi sådde, harvet, pløyet og høstet til vi ca 10 -12 år senere, hadde fire kyr, hest og noen sauer, da var man berget, det blev mat og litt penger til det aller viktigste. Det var jo hovedsaken i den tiden, vi visste ikke bedre, det eneste i min oppvekst var fiske og gårdsbruk, da hadde man et sted å være, et sted å virke og det ble det nok av, det manglet ikke på arbeide, det kom i tur og orden, ikke ferie, ikke fritid, men på samme tid var det morsomt og krevende men den tid er et tilbakelagt stadium, nok om det.

Tilbake fra tiden i mitt barndomshjem hos mor og far fra to-årsalderen til 23 år da jeg giftet meg og flyttet. Det blev hårde år der i barndomshjemmet. Efter hvert blev vi jo mange søsken, hele ni tilsammen. Ja i den tiden måtte jo barna arbeide hjemme og være med både på land og sjø. Min far var fisker, hovednæringen var jo fiske. Ja ved siden av dette hadde han Dampskipsekspedisjon, to ganger i uken kom det post - og all slags gods, det var ikke buss, ikke vei da som bandt sambandet sammen så det var eneste mulighet å komme frem på, nærmeste butikk var på Lyngseidet og dit var det 17 km. Ja om vinteren var det hårdt mange ganger å ta turen dit mange ganger efter det aller nødvendigste. Det blev mange hårde tørn, men det gikk, humøret var godt, helsa god.

Ja så var det en del brensel som måtte føres med båt, det hentet vi fra fjella lengre ute i fjorden, det måtte bringes heim om sommeren for på vinterstid var det umulig å arbeide med slikt. Ja, ja, Lyngenfjorden er ikke å spøke med en vinterdag.

Så var det delvis mat til dyra som også måtte bringes med båt. Vi slo jo fjellgress og fraktet hjem samt noe tang og tare vinter og vår og bjørkeris fra skogen, det måtte drøye på stråforet.

TORV TAKING: Med det var det mye strev, alle måtte være med og delta, store og små, få den tørket og staket i staker for vinteren for så å drage ned til huset på vinterføre, ja den som hadde hest kjørte jo, men alle hadde jo ikke det.

Fritid hadde man ikke i den tiden, det var bare å gå på med alle krefter dagen lang, men det gikk.

Så begynte vi da her hvor jeg nu bor. Ja tiden gikk og her blev det hus og fjøs, åker og eng efter hvert, det blev 5 barn her, fire piker og en gutt. De er voksne for lengst og flyttet fra barndomshjemmet, noen har fått sitt eget hjem og familie, så det ble barnebarn også. Den eldste piken døde jo som liten så det er fire som lever.

Berlotte 2003-03-23

Sol-lyset

En sen lørdagskvell ruslet jeg gjennom skogen. Månen sto høyt på himmelen og gav sin vakre skinn over det hele. Det var så underlig slik og gå helt alene. Tankene rant op for mig ensomme vandrer. Stjernene stod der så stille på himmelen og var så tause, jeg gikk og gikk, til slutt kom jeg på en høi bakketopp der satte jeg meg ned for å hvile. Det eneste jeg kunne høre i denne stille natten, var en svak sus av vinden som strøk forbi. Slik satt jeg ensomme vandrer å drømte, til jeg våknet av min egen fantasi. Jeg stod op å ruslet videre, nu var månen gått bort det var ingen skinn lenger.
Berlotte

Sol-lyset
Funnet ved opprydning av gamle papirer, nedtegnet DLL.
2006-02-01

Som skoleveske hadde mamma en hvetemelssekk av bomull med påsydde seler som hun kunne ha på ryggen. Hun opplevde sin skolegang som at hun alltid fikk lure sig unna for å gjøre leksene da det alltid var så mye som skulle gjøres, og at hun aldrig gikk mer en kanskje høgst 3 år på skolen.

Da hon var ung tenåring vevde Antona i Fastdalen (bestefars søster) et kjoletøy til mamma. Det var smale grønne striper på brun botten. Mamma syntes det var fint. Berlotte gikk sommarkurs på Solhov på trettitallet. En av hennes klassekamerater var Jenny Myrland, mor til ordføreren i Lyngen, Hans Petter Myrland.

Berlotte arbeidet på Åsgård 1936-37. Hun giftet sig 1939, den 13. januari kl. 1300. De holdt brullyp i fars hus og hadde 80 personer på middag. Hun døde 8. oktober 2004.
Aud

Januar/Februar 1996 fra Oladalen

Drømte du i natt spurte hun? Så underlig at hun kunne kjenne at jeg hadde drømt. Det er den eneste gangen jeg våknet opp og hadde ett minne av min drøm og det var den eneste gangen hun spurte, jeg mener den eneste gangen mens jeg var på besøk hos henne, min Mamma, at hun stilte spørsmålet. Jeg husker slett ikke nu vad drømmen handlet om, bare det att hun visste at jeg hadde drømt da vi trefftes på morgenen. Så underlig. Antageligen var det noe i atmosfären på kvelden, en stemning, en aning, noe usagt kanskje, som fødde den følelsetanken hos henne.

Jeg hadde det bra mens jeg var der. Hun bestemte middagsmenyn hver dag. Hun hadde nystekte pannekaker när jeg kom hjem fra Lyngseidet. Gud hvor det var godt. Dog tenker jeg at det er synd at hun som har arbeidet så mye hele sitt liv skall väre så fortvilet ensom og ha det så tungt nu. Samtidig så forstår jeg hvordan hun fungerer, hvordan hun tenker og resonerer om sitt liv. Hun er så skarpsynt og så gennomskådande.

Aud i Oladalen

Min mor och mormor

är uppvuxna i norra Norge, i Lyngenfjorden. Där levde man av fiske, småbruk (2-3 kor, några får och odling), samt allt annat som naturen kunde ge.

Bestemor (vad jag kallar min mormor) är uppvuxen några km längre bort, vid foten av fjället. Hon är äldst av 12 barn, den äldsta dottern. Då hon var äldsta dottern i hemmet innebar detta att alltid arbeta med allt ifrån barnpassning till att ro fiskebåten åt far. Hon har aldrig vetat om något annat än att arbeta. Hon kunde gå till skolan om hon inte behøvdes hemma. Hon uppskattar själv sin skolgång till ca 3 år totalt. Dock fick hon vid 20 års ålder fara till Solhov.

Berlotte & Amandus

Solhov var en skola som var ett led i førnorskningen av området. (Liknande nomadskolorna i Norrbotten vad gäller användning). Den lappska och finska inblandningen i bl a språket, skulle bort, till førmån før norskan. "Hela Norge skulle bli norkst". Här stannade hon en hel sommar før att lära sig många viktiga saker. Eftersom hennes far hade telegraf och post i huset, så behøvde hon lära sig en del, så fick hon jobba med dessa saker hemma sedan. Det var en stor lyx att få åka iväg till Solhov før henne. Førutom att lära sig norska, fick man även lära sig att väva, sy, baka brød etc.

Hon lämnade Koppangen (barndomsplatsen) vid ca 23 års ålder. Då gick hon till Bestefars (morfar) hemplats, och efter en kort tid där gick de "upp dalen", till den plats där hon bott sedan dess - Oladalen.

Där hade marken aldrig tidigare brutits, så de var kolonisatører. Det gick att få førdelaktiga lån till fjøset och en del andra førmåner (Liknande kolonisationsførmåner i Lappmarken i Sverige).

Det är i Oladalen min mor kommer ifrån.
Helene