Home Koppangen De første bygslerene Georgine Nicoline Nilsdatter Goppi Hanno Hans Edvard Marinius Kristoffersen Antona Otelie Simonsen

Goppi Hannos fem sønner delte på Koppangen

eller hvordan min mamma (og derfor også jeg) er i slekt med hele Koppangen

De fem brødre som delte på Koppangen var Lars Johan, født 1858, Jens Josef, født 1860, Peder Andreas, født 1862, Hans Olaus, født 1863, og til slutt Kristoffer Edvard, født 1867 død 1943. Det fanns også en søster Vivik Cicilie Bergitte Hansdatter (1856-?). Hun var eldst i søskenflokken. Hon giftet sig og flyttet till Bensnes. Då mamma var nykomfirmert (ca. 1930) så syklet hun og hennes onkel Oskar Fagerborg på besøk til Vivik. Mamma hadde ny sykkel.

De fem brødrenes foreldre var Hans Ole Johnsen (1829-?) kalt Goppi Hanno, og Elen Jensdatter (1831-?) ho Hans-Elen. Goppi Hanno var hastig. Hans sønnesøn Hans Kristoffersen (min bestefar) var også kjent for sin hastighet, spesiellt som ung mann. Ellen Jensdatter kom fra Årøybukt. Hennes vevstol finns i Oladalen. Den kom til min mamma fra min bestemor Antona i Koppangen.

Vandring langs breelven i Koppangsfjellet Noen av Goppi Hannos og Elens etterkommere
 
Kristoffer Edvard Hansen (1867-1943), som var yngst i søskenflokken var min oldefar. Her ser vi honom tilsammens med min oldemor, Svenske Beret, Bedoush, og barnbarnet Lovise.
Kristoffer Edvard var yngst av de fem brødrene bodde midt i Koppangen, like på yttersida av den lille Koppangselva. Hans tomt ble utskilt fra Koppangen bnr. 2 og bnr. 6 (Fagerborg) i 1923.
Kristoffer and Svenske Beret
Svenske BeretBild: Åsta Johansen

Han var gift med Beret Nikoline Pedersdatter (1867-1950) fra Kileng i Storfjorden. De hadde 10 barn. Beret var urolig i stygt vær og når det blåste ut Koppangen så sov hun i potetkjelleren for da kunne hun ikke høre vinden. Potetkjelleren som var en vanlig jordkjeller hadde luke i gulvet fra kjøkkenet. Beret hadde i sin barndom vært med om skredet på Melen, et sneskred som fikk familien å flytte til ett skredsikkert sted. Det kan vel hende at den traumatiske barndoms opplevelsen plaget henne hver gang vinden blåste ekstra sterkt.

Hans Olaus Hansen (1863-?) fikk den delen av eiendommen som ligger aller ytterst i Koppangen bnr. 2. Han giftet sig med Ane Katrine Hansen. De fikk to jenter Jenny och Berthe (på Rastenes). Ane Katrine var en duktig hjelpekone vid fødsler. Hun hjelpte til vid min onkel Håkon's fødsel. Min bestefar gikk for å hente hjelp og ble bjuden på kaffe. Siden det tok så lang tid å hente barselhjelp så ble det i alle fall Nelle (bestefars søster) som fikk hjelpe til. Min mamma, den eldste jenta i en stor familie, nu 19 år gammel, var den som hadde ansvaret. Håkon ble født den 10. august 1934, samme dag som telefonen ble installert i Koppangen (Koppangen Talestation). Den nye tiden banket på. Jenny giftet sig med Anton Jensen (sitt søskenbarn) men fortsatte å bo på sin hjemplass. Berthe giftet sig och flyttet til Rastenes.

Jens Josef Hansen (1860-?) fikk boplass i Skaidi, Koppangen bnr. 3. Han giftet sig med Marit Petrikke. De hadde 8 barn hvorav en var Anton Jensen som giftet sig med Jenny, sitt søskenbarn. Anton Jensen var født på innersidan av elven (Skaidi), men flyttet som gift mann til yttersiden av den lille elven.

Peder Andreas Hansen (1862-?) var en fattig mann utan jord. Hans bolig var "bergveggen på den ene siden og råseilet på den andre siden" (Berlotte). Tydelig så flyttet han uselbua nær lykta på Nesset. Peder giftet sig med Berit Marie Olsdatter (søster til Inger på Marvoll). De hadde 3 barn, Amanda som "tjente" på Svensby hele livet, Lars Pedersen som bodde i Koppangen og Hans som var pleiebarn hos Johanna og Hans Reiersen i Fielbma. Hans Pedersen fikk senere jord utskilt fra Drabeng brn. 1 og 2, og var den første som byggde hus i Oladalen.

Fargeglade naust i Koppangsfjæra Fargeglade naust i Koppangsfjæra

Lars Johan Hansen (1858-?) var gift med Sara. Sannsynligvis bodde de i Strupen en tid. (Kan det tenkes att Strupen var yttre Koppangen så som Guttormsen antyder?) De hadde 5 barn. Det sted i Koppangen de senere kan ha bodd på og som det finnes en tilknytning til er Myhre jorda. En av Lars Johans barn var Lars Myhre (gammel Myhre) Strupen er genom sine beboere knyttet til Koppangen bnr. 1.

Aud i Oladalen Updated 2013-09-04