Oladalen Livet i fjøset Husbygget på Haugli Hvem byggde Tømmermenn Spa og pikke Forskjelligt arbeide

I Oladalen før evakueringen så bodde vi i vårt nye fjøs. Dyrene holdt til i den ene enden av byggningen og menneskene bodde i selve fjøskassen i den andre enden. Det var et stort triveligt rum. Når Mamma sto opp om morgenen og fyrte i ovnen så var det vanskelig å ligge i sengen å vente på att det skulle bli varmt i rummet.

Langsmed ene veggen, like vid ingangsdøren sto det lille radiobordet. Vi hadde radio. På lørdager klokken 6 var det barnetime. Noen ganger så brukte Petter og Ole på Drabeng å komme til Oladalen for å lytte på barnetimen. Da måtte vi være ferdigbadede før de kom. På radiobordet fanns noen planter, blant annet "praktbjørka". Det var vad vi kallte den. Botaniker har sikkert et annet navn på den. Plantene var av den tålige typen. De fikk lange, bleke vinterskott som ble brutalt bortklippte på våren når lyset kom tilbake. Kjøkkenbordet sto under vinduet på nersida og i hjørnet sto dobbelsengen.

Ovnen sto i hjørnet på oversida på samme sted som søgryta senere sto da fjøset ble fjøs igjen etter krigen og vi, menneskene, hadde flyttet inn i det nye huset. I denne ovnen bakte Mamma alt vårt brød og kokte vår grøt eller laget riktig koke sjokolade. Jeg husker ingen annen mat fra fjøstiden. Jo bløtkake. Da Mamma hadde fått Snefrid så kom noen med bløtkake som barselmat. Jeg tror det var noen av Drabengspikene, muligens Betty. Det var to damer som kom. Vi så de da de kom ved Antons grind. Med stor lyst og fornøyelse brukte jeg skrape grøtkastrullen. Det var alltid et brunt, hårdt lager lengst ned. Om man helte litt melk på det brune, tok en sked og skrapte langs med bunnen på kastrullen så var det ikke grøt man spiste men noe helt annet som var både efterlengtet og godt.

Jeg husker også brune sukkertopper som hang på en snore høyt under taket på lemmen. Ikke så lette å få tak i. Kaffet var en hel foretagsomhet for Mamma. Først kjøptes råkaffe. Råkaffet er ganske lyst, nesten gulbrunt til fargen. Dette skulle så brennes. Mamma tar ut ovnspannen fra ovnen, rør om blant kaffebønnene, ser på de, lukter på de og setter siden pannen inn igjen. Kaffebønnene skall nog bli lite mørkere.

Aud i Oladalen