Årøy Holmens herligheter Bjørn på Bonken Årøy føre 1700 Handelstedet Knut på Årøy Jens Olsen Ole Hage Jens Wasmuth Wennberg

Torv

Min bestemor (mormor) arbeidet på Holmen med torvearbeid hos Døving. Han drev forretninger med Birtavarre gruber. Dette var før 1915 da mine besteforeldre giftet seg dette året. Min Bestemor var mange måneder gravid da brullupet sto. Hun snakket om spanskan, influensaen som herjet vid dessa tider.

Vit sand

Mamma holdt høns. Frampå våren, når verpesesongen dro i gang, så skulle det hentes hvit sand på Holmen til hønsen. Eggeskallene skulle bli sterke av den hvite sanden. Pappa ble tildelt oppgaven å ro til Holmen for å hente sand til hønsen. De to store barna skulle hjelpe til. Denne hvite sanden ble også brukt til å strø på gulvet på utedasset. Da var det som det skulle være, nyskurt og fint. Hvit sand hentet vi på vestsiden av Holmen omtrent midt på som jeg husker det i dag.
Mamma sparte egg til julebaksten og til annet i en seck med mel. Da holdt de seg lenge. Når det skulle bakes fødselsdagskake så sendtes man ned i kjelleren etter tre egg. Da var det bare å stikke ned armen i sekken med mel og famle rundt til man fant det man skulle ha.

Besøk

Lengst sør på øya bodde en familie Pappa brukte å besøke tilsammen med meg og min søster. Det var alltid så merkverdigt å komme inn hos Karen og Lars Reiersen. Husmoren var fryktelig renslig. Hun hadde alltid masse med nyvaskede matter på kjøkkengulvet. Pappa pratet og hadde det trivelig, vi kjedet oss og siden så rodde vi hjem igjen. Likefullt var det morsomt å få være med. Da Pappa som pensjonær skaffet seg motor til kjeksen så fikk han den hjelp han behøvde med installasjonen av Håkon på Holmen, yngste sønnen i familien.

På den nordre enden av Årøy bodde Petter og Bertil som brukte besøke Amandus i Oladalen.
Paul Årøy bodde også på den nordre enden og hans døtre, dvs Aud, Anne-Marie og Liv, hilste på min søster og meg.

Fiske

Som fiskekompis til Pappa var jeg både glad og ivrig å få være med. Liten var jeg og vi fisket ved Holmen. Pappa rodde og fisket samtidig. Jeg satt i skotten. Så skulle vi plutselig bytte plass. Jeg skulle holde båten mot vinden. Pappa hadde noe stort på kroken. Jeg nådde knapt tversover båten. Årene var for tunge. Blåste gjorde det også. Når fisken slapp såg jeg hur skuffet Pappa ble. Mitt fel, mitt fel sang det i mitt hode.

Aud i Oladalen